INFORMATION MAZDA RX-7 CABRIO   

                                                                                                                         Update: 24-03-2008

    Every sports car ever developed by Mazda has had the same fundamental mission,
 – to provide car lovers with a vehicle that’s fun-to-drive, exciting to look at and easy to own,”

 

Responding to the public's demand for a rotary powered convertible car, Mazda introduces the Savanna RX-7 (RX-7) Cabriolet in Japan 1987 to commemorate the 20th anniversary of Mazda's rotary-engine.
Mazda's internal designation was FC3C for this new version. This new RX-7 came as a targa style power two piece retractable roof and exclusive 15" x 6.5" light alloy BBS wheels with 205/60/VR15 tires wrapped around them. The average convertible officially weighing in at a portly 1350 kg., the cabriolet was slightly more than 140 kg heavier than the GXL model; even with the aluminum hood and other light weight parts. The increased weight was mostly due to the reinforcements to the chassis and heavy duty rear convertible section. Drag coefficient was a very low 0.33 with the top up and a respectable 0.38 with the top down. In North America, the cabrio also called convertible was powered by the normally aspirated 13B version of the rotary motor, but in Japan ans Europe the potent 200 HP 13B Turbo motor was the only available power plant. The convertible also came standard with the heavy duty suspension and 4 piston brakes found on the Sport/GS, 88 GTU and Turbo model.

  (D) Auf Basis des 1985 vorgestellten geschlossenen RX-7 FC produzierte Mazda dieses wunderschöne Cabrio. Wie bereits der Vorgänger von 1978 wird auch das Cabriolet mittels eines 2 Scheiben- Wankelmotors angetrieben.

Durch Turboaufladung leistet das Triebwerk 200PS die das Cabrio in gerade einmal 6,7 Sekunden auf 100 km/h beschleunigen.Höchstgeschwindigkeit von ca 240 km/h.  Zur Ausstatttung, des recht seltenen Modelles, gehören neben dem elektrischen Verdeck auch klassische BBS Speichenfelgen und wie für japanische Autos üblich die kleinen elektrischen Helfer für Fenster und Türen. Die US Version des RX-7 leistete nur ca. 150 PS. Der 1380 KG schwere Sportwagen war auf dem deutschen Markt für 62 000DM erhältlich.

Der Vorteil des Rotationskolbenmotor ist seine kleine und leichte Bauform. Dank dieser kompakten Form wird er im RX-7 zur optimalen Gewichtsverteilung im vorderen Mittelteil eingebaut. Der Verbrauch hängt vom Spaßfaktor ab. Zwischen 10 l/100km und 20 l/100km ist alles drin.
  (NL): Soms schieten woorden te kort
Een auto met een open dak, chic en niet opzichtig; het resultaat van Mazda's technologie op het gebied van luchtstroomgeleiding. Met de RX-7 cabriolet bood Mazda iets dat werkelijk bijzonder mag worden genoemd op het gebied van sportief rijden; iets dat nauwelijks onder woorden valt te brengen. 
Wat is de CW waarde?
De mechanische evolutie onder de motorkap vindt zijn weerklank (foldertaal) op het exterieur.Hier vindt u de grootst mogelijk liftfactor- evenwicht tussen de voor en achterzijde, terwijl tegelijkertijd een CW-waarde van 0,31 is bereikt. Open was het ook nog helemaal ok, 0,38 . De RX-7 is een  van 's wereldsmeest aërodynamische in massa geproduceerde automobielen is
Hoe snel?
Alle turbo ll' s zijn voorzien van een turbo Wankelmotor van minimaal 200 pk, dat zegt natuurlijk niet alles: in de praktijk kan een RX-7 cabrio versnellen van 0-100 km/uur in slechts 6.7 seconden. Ach, die snelheid is eigenlijk niet zo belangrijk in een cabrio, meer het idee dat hij het gewoon kan als het moet. Dat geeft naast -het al aanwezige open kap gevoel- een een enorm gevoel van vrijheid.  In tegenstelling tot de meest verkochte cabrio ter wereld de Mazda MX5, heeft de RX-7 cabrio niet het probleem van  ondermotorisering. De MX5 wordt door sceptici dan ook gezien als een auto voor vrouwen. Velen zullen het hier niet mee eens zijn.
Kijk eens naar het Introductie filmpje op het internet

 --> filmpje

 

Verwarming
Door de uitstekend verwarming kun je eigenlijk al bij zeer lage buitentemperaturen open rijden, zeker als op de mooie dagen in het vroege voorjaar het zonnetje lekker schijnt. Je zit een een soort windvrije ruimte, tenminste als je niet al te lang bent. Af en toe steek je dan je hand boven de voorruit uit en dan weet je hoe bijzonder de auto eigenlijk is.
Elektrisch dak
Microprocessoren controleren de bediening van het dak. Het aanraken van een knop op het dashboard is voldoende om het dak elektrisch te openen of te sluiten. Je moet dan wel met de hand aan de bovenzijde  het dak vast haken of losmaken.  Als je wat langer open rijdt  kun je ook nog een soort hoes over het opgevouwen vastmaken. Bijzonder is dat de achterruit gewoon van glas is. En als eerste cabrio ter wereld ook nog verwarmd is.
 

The rear window
The rear window was made of glass and had a defrost mechanism built-in. In America the Convertible option came with the naturally aspirated engine and a manual gear box. Anything more and the car would have been too heavy, qualifying for the Gas Guzzler Tax. In other countries, the RX-7 Convertible could be purchased with the Turbo and other optional equipment.


 

 

24-03-08, dag beste Mazda RX-7 cabrio-eigenaar,  

Wij kennen elkaar (nog) niet maar we hebben blijkbaar wel iets gemeenschappelijks. Wij bezitten een bijzondere Mazda RX-7 Cabrio. Een heel spannende auto. Ik heb zelfs er 2, een witte en een bijna zwarte. Ik zit al lang in het 'Wankele gebeuren' met wat oudere NSU Ro 80’s. Nog niet zolang geleden heb ik ontdekt dat hoe fantastisch het rijden in een RX-7 cabrio is. Op het Internet vond ik vrijwel niets over de Mazda RX-7 cabriolet. Daarom heb ik besloten om zelf nog een Wankel website te maken, deze dus. Specifiek over de RX-7 cabrio type II Turbo en ook de non Turbo cabrio veelal uit Amerika, het zal meestal wel over de turbo II gaan.  Het plan is wel om er een internationale meertalige site van te maken.

Wat er nu al staat is een opzet, er wordt dagelijks aan gewerkt. Veel wordt nog veranderd en aangepast. Ik heb geen vast omlijnd plan, ik laat het gewoon allemaal gebeuren. Als u iets mist of stom vindt dan hoor ik dat niet graag, maar wil het wel weten..
Van Jaap Tijman - DE! Wankel goeroe uit Amsterdam- heb ik al veel documentatie gekregen. Maar ik  kan alles gebruiken. Folders, foto's, persfoto's, verhalen en testen etc. Het zou ook een site moeten worden van en voor iedere cabrio rijder.. Ik organiseer het digitale feest dan wel.

Mijn eigen auto op de Cabrio site!
Je eigen cabrio op foto’s met een verhaal van de eigen cabrio op de site? Presenteer de eigen auto in het fotoalbum op deze site. Je hoeft ze slechts te sturen en ik maak er iets moois van.  Dan kun je aan vrienden en kennissen snel jouw auto of die van anderen laten zien.

Technische verhalen, brute tochten, beschrijvingen van verbouwingen -allemaal best!- als er maar niet over het benzineverbruik niet gepraat wordt ;-).. Nu staat er een voorbeeld van een presentatie in het fotoalbum van deze site over de cabrio van Jan Kees van der Hiele.  Kijk maar eens rond op de site en als je het ziet zitten stuur dan wat beelden van jouw auto en als het kan ook nog een beetje tekst.

Ik probeer de andere RX-7 cabrio eigenaren in Nederland en -ook heel ambitieus- de rest van de wereld te bereiken. Ook je andere RX-7 cabrio eigenaren kent breng ze dan aub hiervan op de hoogte. Er zouden er zo'n 25 cabrio's in Nederland moeten zijn en dat geeft op zich al een mooi select clubje van 15? eigenaren.

> Ideeën? Laat het weten. 

Wankele groeten,
Jan Hullegie webmaster janhullegie@planet.nl

Jan Hullegie
Slootsestraat 18
6655AJ Puiflijk  (bij Nijmegen)
Nederland

 

 

 

>>>BACK TO THE MAIN MENU